Motive pentru ca sa alegi iluminatul potrivit

Lumina joaca un rol foarte important in proiectele de design interior, are puterea de a transforma in totalitate aspectul final al camerei. Atunci cand sunt folosite culorile si texturile potrivite, se creeaza o ambianta deosebita. Imbunatatind culorile se evidentiaza mai usor si aspectele arhitecturale.

Aplicarea unei strategii de iluminat potrivite poate ajuta proprietarii unei locuinte sa construiasca nu numai un spatiu functional dar si primitor. Indiferent ca in discutie este vorba despre un birou sau o camera destinata activitatilor de munca, ambientul poate fi schimbat. Lumina este elementul cheie atunci cand iti doresti o schimbare.

Atunci cand se proiecteaza un spatiu, cel mai important pas este sa luati in considerare de la inceput aspectul iluminatului. In asa fel, nu veti fi nevoiti ulterior sa faceti modificari pentru a scoate in evidenta anumite elemente de mobilier sau decorative. Spre exemplu, incepeti cu o veioza dormitor.

Intelegerea importantei iluminatului in designul interior

Corpurile de iluminat, atunci cand sunt alese corespunzator nevoilor, pot fi nu doar obiecte functionale dar si ajutoare in procesul decorativ. Nu numai ca ajuta la vizibilitate dar sunt si unelte pentru a accentua trasaturile arhitecturale si obiectele decorative. O aplica perete poate fi folosita inclusiv cu rol estetic. 

Sursele de lumina dintr-o incapere pot influenta in mod direct starea de spirit a celor ce locuiesc in ea. De asemenea, e indicat sa folosim corpurile de iluminat si urmarind care este activitatea pe care urmarim sa o desfasuram in acea camera. Spre exemplu, pentru dormitoare putem folosi lustra camera copil cu o lumina calda.

E importanta folosirea corecta a luminii in functie de destinatia incaperii, starea de spirit pe care vrem sa o avem si atmosfera ambientala pe care ne-o dorim. Iata cateva sugestii :

Culoarea si intensitatea luminiiBeneficii
Culoarea receConcentrare si atentie
Culoarea caldaRelaxare si odihna
Intensitatea puternicaIn birouri sau biblioteci
Intensitatea scazutaInainte de somn

Cum sa folosim inteligent corpurile de iluminat

Atunci cand folosim lumina nepotrivita trebuie sa intelegem ca ea va influenta nu doar vizibilitatea in incapere ci si aspectul general al camerei. O lumina corespunzatoare poate sa creeze adancime inclusiv in spatiile inghesuite. In schimb, o lumina slaba poate da senzatia de si mai multa aglomeratie in camera respectiva.

Poate ai in birou un colt al camerei care este preferatul tau, sau in bucatarie. Daca vei folosi tehnicile speciale de iluminat, vei vedea cum elementele tale preferate vor fi scoase in evidenta. In acest fel, vor contribui la completarea armonioasa a stilului de design al incaperilor.

Exista trei tipuri principale de de iluminat interior. Iata care sunt acestea :

  1. Iluminatul ambiental
  2. Iluminatul de lucru
  3. Iluminatul de accent

Primul dintre acestea ofera iluminarea generala intr-o incapere. Al doilea ajuta directionarea luminii acolo unde avem nevoie de concentrare. Iar ultimul, valorifica aspectele decorative, estetice.

Echilibrul in designul interior pentru fiecare camera

Acum ca am evidentiat importanta construirii unei strategii corecte de iluminat, sunt importante de mentionat si alte aspecte. Pentru a crea un ambient placut, tine cont si de :

  • Paleta cromatica a incaperii
  • Masuratorile si dimensiunea camerei
  • Sursele de lumina naturala

Iluminatul poate imbunatati schema de culori a unei camere. Luminile cu tonuri reci evidentiaza culorile albastru, verde. In schimb, iluminarea cu tonuri mai calde, este cea mai buna metoda de a contura culori precum galben, portocaliu, rosu. Partea buna este ca daca culoarea actuala din camera nu mai este ceea ce va doriti, va ajuta lumina.

Indiferent de necesitatile tale si ale casei tale, cu un minimum de informare, poti contura toate detaliile importante din fiecare camera in parte. Daca simti ca totul devine prea complicat, poti apela la specialisti care te vor ajuta sa creezi un proiect de design interior. E important sa nu lasi acest aspect de o parte.

De ce sa nu neglijam aspectul iluminatului in amenajari

Lumina este un aspect primordial in proiectul de decoratiuni interioare. Asa cum am vazut, este elementul care completeaza piesele de mobilier, culoarea peretilor, elementele decorative. Cu ajutorul luminii poti crea iluzii de profunzime, densitate sau spatiu mai inalt. Poti accentua diverse texturi, tablouri, obiecte preferate.

Atunci cand este ales corespunzator cu nevoile si dorintele fiecaruia, iluminatul interior poate transforma in totalitate ambianta unei locuinte. Poti crea in fiecare incapere din casa ta, o atmosfera diferita, potrivita cu activitatile pe care le desfasori in fiecare dintre acestea. Lumina este un detaliu care poate face diferenta.

Alege corpurile de iluminat functionale si calitative dar si potrivite pentru fiecare incapere in parte. Vei vedea cat de usor este sa accentuezi detalii folosind intensitati diferite sau culori calde ori reci. Nu neglija acest aspect al iluminatului potrivit, va schimba in totalitate aspectul casei tale.

About The Author