CAUTI FERESTRE VELUX PENTRU MANSARDA TA ? AFLA CUM SA ITI ALEGI MODELUL POTRIVIT !

Ferestrele VELUX joaca un rol important in amenajarea unei mansarde. Acestea va ofera atat lumina naturala, cat si aerul proaspat de care aveti nevoie in cemerele de la mansarda. In afara de lumina naturala si aer proaspat, o fereastra VELUX va permite sa aveti si acces pe acoperis pentru lucrarile de mentenanta ale invelitorii.

Avand la dispozitie o gama larga de ferestre VELUX, alegerea ar trebui facuta tinandu-se cont de anumiti factori:

1. DESTINATIA CAMERELOR.

Din acest punct de vedere, ferestrele de mansarda VELUX se impart in doua categorii:

– ferestre VELUX cu protectie de lac incolor ( GZL, GLL, GGL, GPL, GXL, etc.), folosite in camere cu umiditate normala ( dormitor, living, casa scarii, dresing, etc. ). Cel mai vandut model cu protectie de lac incolor este fereastra VELUX GLL 1061.

– ferestre VELUX cu protectie de poliuretan alb ( GLU, GGU, GPU, GXU, etc. ), folosite in camere cu umiditate ridicata ( baie bucatarie ). Cel mai vandut model cu protectie de poliuretan alb este fereastra VELUX GLU 0061.

Diferenta majora intre aceste doua tipuri de protectie o reprezinta faptul ca ferestrele cu protectie de poliuretan nu au nevoie de intretinere periodica ( ne referim aici la partea de relacuie/revopsire ), spre deosebire de cele cu protectie de lac incolor care trebuiesc relacuite periodic.

2. INALTIMEA DE MONTAJ.

In functie de inaltimea la care se va instala fereastra, puteti opta pentru ferestre VELUX cu maner la partea superioara, sau cu maner la partea inferioara. Un caz mai special sunt ferestrele model GPL/GPU care au maner atat la partea superioara, cat si la partea inferioara.

Daca partea superioara a ferestrei ajunge la o inaltime mai mica de 2,20 metri, va recomandam sa alegeti o fereastra cu maner la partea de sus. In cazul in care partea de jos a ferestrei este la o inaltime cuprinsa intre 1,40 metri si 2,10 metri, va recomandam sa alegeti o fereastra VELUX cu maner la partea de jos. Pentru mai multe sfaturi privind alegerea pozitiei manerului, va sfatuim sa luati legatura cu un Montator autorizat VELUX. Acesta va poate oferi consultanta de care aveti nevoie, astfel incat sa beneficiati de cea mai buna solutiei VELUX.

3. SUPRAFATA CAMEREI

Pentru a asigura necesarul de lumina naturala in mansarda, suprafata vitrata a ferestrei de mansarda ar trebui sa reprezinte aproximativ 10% din suprafata podelei. De aceea, atunci cand discutati cu distribuitorul de ferestre VELUX este bine sa ii comunicati si suprafata camerei in care doriti sa instalati respectiva fereastra. Bineinteles ca acel procent de 10% este unul orientativ, si ca atunci cand alegeti dimensiunea ferestrei de mansarda trebuie sa tineti cont si de pozitia acesteia vis-a-vis de punctele cardinale. Astfel, daca aveti o camera care este orientata catre nord, suprafata ferestrei VELUX ar trebui sa fie ceva mai mare de 10% din suprafata podelei. In cazul in care fereastra ar fi orientata catre sud, suprafata acesteia ar trebui sa fie mai mica de 10%, evitandu-se in acest fel efectul de supraincalzire care poate sa apara in zilele caniculare de vara.

4. DISTANTA DINTRE CAPRIORI

Puteti instala ferestre VELUX fara a interveni asupra structurii acoperisului ( latimea ferestrei de mansarda este mai mica decat distanta dintre capriori ), sau puteti realiza o juguire, acest procedeu permitandu-va sa instalati ferestre VELUX mai late decat distana pe care o aveati initial intre capriori. Cele mai des instalate ferestre VELUX care se monteaza fara juguire sunt ferestrele cu latime de 55 cm ( GLU CK04 0061, si GLL CK04 1061 ). In cazul in care optati pentru juguire, ar trebui sa stiti ca cele mai instalate sunt ferestrele VELUX 78X118 ( GLL MK06 1061 si GZL MK06 1051 ).

5. UTILITATEA FERESTREI DE MANSARDA

Marea majoritate a persoanelor care isi instaleaza o fereastra VELUX o fac pentru a beneficia de lumina naturala si aer proaspat in camerele de la mansarda. Daca sunteti in aceasta situatie puteti alege unul din modelele uzuale de ferestre VELUX ( GZL, GLL, GLU, GGU, GGL, etc. ). In cazul in care aveti nevoie de o fereastra VELUX pentru acces pe acoperis, va sfatuim sa alegeti unul dintre modelele GXL sau GXU. Aceste ferestre se deschid precum o usa in acoperis, si va permit sa iesiti in siguranta pe invelitoare. Ferestrele VELUX pentru iesire pe acoperis sunt foarte utile in cazul in care aveti instalate panouri fotovoltaice pe acoperis, stiut fiind faptul ca pentru un bun randament acestea trebuiesc curatate periodic.

In cazul in care doriti mai multe informatii despre ferestrele si accesoriile VELUX, va sfatuim sa luati legatura cu un Distribuitor Autorizat VELUX.

About The Author